do 21/09/2017
Van 12u tot 14uBezoek aan de rondreizende tentoonstelling TERRA AWARD

Bezoek aan de rondreizende tentoonstelling TERRA AWARD

De internationale prijs voor hedendaagse architectuur in ongebakken aarde

Als partner van de rondreizende tentoonstelling TERRA AWARD, nodigt CERAA u uit voor een rondleiding in de Espace Architecture La Cambre Horta, waar de tentoonstelling te bezoeken is van 21 september tot 19 november. Naast het vrije bezoek aan de tentoonstelling, die de laureaten van de internationale prijs voor hedendaagse architectuur in ongebakken aarde in de schijnwerpers zet, is er een introductie voorzien over de verschillende bouwtechnieken. Ken De Cooman van BC Architects & Studies, gespecialiseerd in dit type architectuur, wordt ook uitgenodigd om zijn ervaring met het bouwen met aarde te delen. Zoals gewoonlijk nodigen wij u uit om de discussie verder te zetten met een broodje na het bezoek.
Architectuur met aarde als bouwmateriaal behoort voor velen tot de traditionele bouwtechnieken uit het verleden. Niets is echter minder waar en daar getuigen vele hedendaagse voorbeelden van! We hopen met dit bezoek aan de tentoonstelling uw interesse te wekken voor deze architectuur.
Aarde is een natuurlijke grondstof, is overvloedig aanwezig, vraagt weinig energie bij de verwerking ervan en kan deel uitmaken van een participatief project. Dankzij de lage milieu-impact en de grote inertie van aarde, kan dit materiaal een antwoord bieden op de uitdagingen op het vlak van milieu. Het is bijgevolg het duurzaam bouwmateriaal bij uitstek!
Onder auspiciën van de UNESCO leergang “Architectuur in aarde, constructieve culturen en duurzame ontwikkeling”, hebben ENSAG, CRAterre, amàco en Ecologik/EK de internationale prijs voor hedendaagse architectuur in ongebakken aarde gelanceerd.
Om deze talrijke hedendaagse gebouwen in aarde onder de aandacht te brengen en al hun esthetische en technische kwaliteiten in de verf te zetten, heeft een jury begin 2016 een selectie gemaakt van 40 gebouwen, uit 27 verschillende landen, verspreid over de 5 continenten. De jury heeft voor elk van de negen categorieën van de wedstrijd een laureaat uitgekozen. Daarnaast besteden een aantal panelen de nodige aandacht aan de verschillende bouwtechnieken: stampleem, leemsteen, vitselstek, bepleisteringen,… Bijkomende panelen over de specifieke Belgische situatie worden hier eveneens tentoon gesteld.
Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in samenwerking met de Cluster Eco-Construction, de cluster ecobuild.brussels, Faculté d'architecture de l’ULB La Cambre – Horta, Laboratoire de Géomécanique de l’ULB, Faculté d’Architecture de l’UCL LOCI, HELMo Gramme uit Luik, Faculté d’Architecture de l’ULiège, Sustainable Buildings Design Lab de l’ULiège, Faculté polytechnique de l’UMons en de Faculteit Architectuur Sint-Lucas van de KULeuven.
Commissaris van de tentoonstelling: Dominique Gauzin-Müller

VOOR MEER INFORMATIE

De website van de rondreizende tentoonstelling:
http://terra-award.org/exposition-itinerante/?lang=fr
De Facebook-pagina van de Belgische editie van de tentoonstelling:
https://www.facebook.com/terraawardbelgium/?fref=mentions
De Facebook-pagina van de Terra Award architectuurprijs:
https://www.facebook.com/terra.award/