Opleidingen
Ontwikkeling van tools
Assessment en certificatie
Advies en consultancy
Fora en lezingen
Geleide bezoeken

Assessment en certificatie

CERAA begeleidt u bij het optimaliseren van uw architectuurprojecten, de integratie van de principes van duurzaam bouwen en het behalen van een certificatie onder een duurzaamheidserkenningssysteem.
Vandaag de dag kan de duurzaamheid van een bouw- of renovatieproject worden geëvalueerd aan de hand van een referentiekader, ook “assessmentmethode” genoemd: zo worden de energie- en/of milieuprestaties van een gebouw geobjectiveerd.
Een dergelijke evaluatie, die kan worden aangevuld met een certificatie, vormt een omvangrijke taak die gedetailleerde kennis van de verschillende thema’s van duurzaam bouwen vereist, alsook van de evaluatiecriteria en de procedures van de beoogde certificatie. Er bestaan immers verschillende erkenningssystemen: BREEAM, PassivHaus, HQE, Valideo, Ref-B…
Sommige bouwprofessionnals kiezen voor het volledige traject, gaande van de evaluatie en opvolging van hun project door de verschillende fases heen tot en met de uiteindelijke certificatie. Anderen opteren voor een objectieve duurzame aanpak, zonder certificatie, en doen beroep op een gedetailleerde evaluatie en begeleiding.
Wij begeleiden u bij beide processen, gedurende de volledige looptijd van uw project, van bij de start tot en met de oplevering. Of het nu gaat over het optimaliseren van uw project, het opmaken van een gedetailleerde evaluatie (assessment) en/of het opstellen van het dossier in de aanloop naar een BREEAM-certificatie, ons team staat voor u klaar.

Onze troeven als « assessor - certificator »

  • Verschillende van onze medewerkers zijn erkend BREEAM-assessor, en beschikken over een zeer grondige kennis van de verschillende certificatiesystemen nationaal en internationaal dankzij studieopdrachten en dagelijks werk.
  • Wij verzorgen de pool « Specialist Leefmilieu » van de Dienst Facilitator Duurzame Gebouwen in Brussel.
  • Wij hebben al jaren ervaring in het begeleiden van bouwheren bij architectuurprojecten, en kennen zeer goed de eigenheden van een evaluatie- en certificatieprocedure.
  • Ons team bestaat uit architecten met een stevige terreinervaring die aandacht besteden aan het verstrekken van concreet en in de praktijk verankerd advies.

Twee sprekende referenties

Leefmilieu Brussel – Referentiëel-B en de certificatie Ref-B

In het kader van een intergewestelijke en federale samenwerking stond CERAA in voor het opmaken van een erkenningssysteem voor duurzame woon- en kantoorgebouwen in België. Dit instrument, waarvan we de structuur hebben bepaald en de uitwerking van de inhoud hebben gecoördineerd, zal op termijn vrij beschikbaar zijn en kan worden aangewend voor het evalueren en certifiëren van gebouwen in België.
Bekijk deze realisatie +

Vlaamse Overheid – Opleveren Duurzaamheidsmeter Wijken

CERAA verzorgt, samen met haar partners, het testen, evalueren en finaliseren van deze tool, bestemd voor het labelen van duurzame wijkontwikkeling in het Vlaams Gewest.
Bekijk deze realisatie +